Työelämän pelisäännöt ovat kaikille yhteisiä, mutta toisinaan tietämättömyys omista oikeuksista tai pelko irtisanomisesta ei johda puhumiseen silloin, kun työpaikalla joutuu käymään läpi epäoikeudenmukaisia tilanteita. Tällaisissa tilanteissa mieltä helpottaa ajatus siitä, että tukea voi aina hakea työpaikan luottamusmieheltä ja omalta ammattiliitolta.
Mistä uusia jäseniä?
Tilastojen mukaan ammattiliittojen jäsenmäärät ovat olleet jo pitkän aikaa laskussa. Esimerkiksi vuonna 2017 suoritetun Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan miespuolisesta työvoimasta noin puolet kuului johonkin liittoon ja naispuolisesta työvoimasta vastaavasti kaksi kolmasosaa. Vuodesta 2013 lähtien tämä määrä on laskenut viisi prosenttiyksikköä.
Monissa ammattiliitoissa myös opiskelijoiden on mahdollista lähteä mukaan, sillä jäsenyys on täyspäiväisille opiskelijoille normaalia jäsenmaksua edullisempi tai esimerkiksi PAM:in tapauksessa ilmainen. Edullinen jäsenyys houkuttelee, mutta samalla nuoriso vaihtaa työpaikkaa ja alaa niin tiuhaan tahtiin, että liitosta toiseen hypätään lähes yhtä nopeaan; jos liittoa vain muistetaan vaihtaa.
Tämän vuoksi ammattiliittojen tulisi tarjota mahdollisimman informatiivista ja tarkoituksenmukaista tietoa uusien jäsenten houkuttelemiseksi ja ylläpitämiseksi. Useat liitot osallistuvatkin erilaisille messuille ja kiertävät alan oppilaitoksissa jakamassa tietoa palveluistaan. Silti monilla työpaikoilla alan luottamusmiestä ei löydy ja työntekijä joutuu itse hakemaan tietoa liitosta.
Tässä tilanteessa olisinkin tärkeää, että ammattiliitot keskittyvät ammattimaisesti ylläpidettyihin verkkosivustoihin, jotka sisältävät asiaankuuluvaa tietoa uusille jäsenille. Samalla sisällön tulee olla houkuttelevaa ja helposti ymmärrettävää, ja yhteystietojen tulisi olla selkeästi esillä. Loistava esimerkki toimivista, informatiivista ja samalla houkuttelevista verkkosivuista on iGame Suomi, joka tarjoaa kotimaisille pelaajille viihdettä kolikko- ja pöytäpelien sekä viihdyttävän live-kasinon muodossa. iGamen peleistä pääsee nauttimaan vuorokauden ympäri kätevästi myös mobiililaitteella.
Ammattiliiton jäsenenä turvaa ja tukea työntekoon
Työntekijöiden voima löytyy yhteistyöstä. Mitä enemmän ammattiliitolla on jäseniä, sitä paremmat mahdollisuudet liitolla on myös tavoitella parannuksia työehtoihin, oli kyseessä sitten palkankorotus, työaikojen parantaminen tai ristiriitatilanteiden ratkaiseminen.
Liiton jäsenet saavat liitosta tukea työuran kaikissa eri vaiheissa. Liitto voi auttaa alussa esimerkiksi työnhaussa. Työpaikalla luottamusmiehen puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa sekä silloin, kun irtisanoutuminen tai lomautus uhkaa. Liitosta saa apua myös työttömänä, sillä useimpien ammattiliittojen yhteydessä toimii työttömyyskassoja, joihin myös liittoon kuulumattomat jäsenet voivat liittyä.
Ammattiliitto on toisin sanoen kuin pieni enkeli olkapäällä, joka auttaa sekä ylä- että alamäissä. Ja vaikka ammattiliittojen tärkeimpänä tehtävänä onkin valvoa ja parantaa työehtoja, tarjoavat liitot myös runsaasti virkistys- ja koulutusmahdollisuuksia. Liittoon kuuluminen voi tarjota työntekijälle mahdollisuuksia osallistua erilaisille kursseille, messuille ja seminaareihin, jossa hän voi tavata muita samanhenkisiä ihmisiä omalta alaltaan.
Ammattiliittoon kuuluminen tuo siis työntekijälle useita eri etuja sekä työhön että vapaa-aikaan. Samalla on kuitenkin totta, että läheskään kaikki suomalaiset eivät ole perillä ammattiliittojen toiminnasta saatikka siitä, mihin ammattiliittoon itse tulisi kuulua. Tästä syystä onkin tärkeää, että ammattiliitot keskittyisivät yhä enemmän tarjoamaan potentiaalisille jäsenilleen tietoa toiminnastaan sekä olisivat enemmän esillä niin verkossa, sosiaalisessa mediassa kuin erilaisilla työmessuilla.