Joulukuussa 2019 Wuhanista maailmalle leviämään lähtenyt COVID-19 on ravistellut maailmantaloutta monesta eri näkökulmasta. Matkailu on pysähtynyt, valuuttakurssit heittelevät, terveydenhuolto pyörii yliteholla ja ihmisiä määrätään ympäri maailmaa ulkonaliikkumiskieltoon. Ei siis ole epäilystäkään siitä, etteikö kriisi olisi vaikuttanut aivan jokaisen arkeen.
Pandemia on tehnyt ammattiliittojen roolista kuntien tasolla äärimmäisen tärkeän, sillä talouskriisi ei ole pelkästään johtanut irtisanomisiin ja lomautuksiin, mutta myös ylikuormitukseen sellaisilla kriittisillä aloilla, jotka painavat pitkää päivää aamusta iltaan.
Ammaliitot tärkeänä tekijänä kuntien tasolla koronakriisissä
Kun toiset ovat turvassa kotikaranteenissa, kuntien työntekijät jatkavat edelleen työntekoa, sillä ilman heitä elämä pysähtyisi kokonaan. Tilanne on johtanut siihen, että neuvottelut näiden työntekijöiden palkankorotuksista on nostettu pöydälle, sillä ammattiliittojen mielestä pandemian tuomat riskit ja haitat vaativat erillisiä korvauksia. Samalla taas koronakriisin takia kuntien palkanmaksuvara on huolestuttavasti laskenut.
Tilanne on heijastunut myös terveydenhuollon puolelle, jossa Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat vedonneet sosiaali- ja terveysministeriöön riittävien suojavarusteiden hankinnassa sairaaloille ja muille korona-ajan kriittisille aloille, kuten apteekkeille ja kauppoille.
Tämä aihe on puhuttanut yhteiskuntaa jo useampien viikkojen ajan, sillä puute riittävistä suojavarusteista erityisesti sairaaloissa on ollut valtava. Keskusliitot ovat myös ilmoittaneet, että ne itse ovat valmiita osallistumaan suojavarusteiden hankintaan ja niistä syntyviin kuluihin.
Korona uhkaa myös opetusalaa
Myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ on saanut koronan vuoksi harteilleen uusia haasteita. Esimerkiksi Kouvolassa suunnitellaan kolmen viikon lomautuksia, jotka koskisivat sekä koulujen, oppilaitosten että päiväkotien koko henkilökuntaa. Pohjois-Pohjanmaalla taas useat alueen kunnat ovat pohtineet opetushenkilöstön lomauttamista jopa ilman yt-neuvotteluja.
Liiton kanta on siinä, että lomautukset tulisivat pilaamaan oppilaitosten koko lukuvuoden sekä vaarantaisivat opetuksen turvallisuuden, joka puolestaan on perustuslaissa listattu oikeus. Samalla tapaa liitto on painottanut, että lomautusten takia myös opetussuunnitelman tavoitteet eivät tulisi toteutumaan ja koulujen ilmapiiri tulisi laskemaan.
Eniten tästä tilanteesta kärsisivät ehdottomasti sellaiset oppilaat, jotka tarvitsevat oppimiseen enemmän tukea. Liiton mielestä myös uudessa muuttuneessa tilanteessa opettajien työmäärä ei ole vähentynyt vaan pikemminkin kasvanut, sillä talouden kannattelemiseksi laadukkaan opetuksen mahdollistaminen ja ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää.