Työelämässä jo pitkän aikaa oleskelu on saanut meidät kiinnostumaan yhä enemmän erilaisten ammattiliittojen toiminnasta. Pidämme jopa jollain tavalla ammattiliittoja tietynlaisena etuutena eikä niinkään oikeutena, sillä maailmasta löytyy tänä päivänä useita kymmeniä (ja enemmän) eri maita, joissa työntekijöillä ei ole tietoakaan siitä, mikä ammattiliitto on. Ja tämä johtuu siitä, että ammattiliittoja ei näissä maissa ole olemassa.
On siis onni syntyä Suomeen ja kuulua ammattiliittoon, vai miten se sanonta menikään?
Ammattiliitto: hyvä vai paha?
Onko ammattiliitto työntekijän Daavid ja työnantajan Goljat? Ammattiliitot ovat nousseet lehtien otsikkoihin viimeisten vuosien aikana varsin useaan otteeseen, eikä aina positiivisessa mielessä. Saammekin esimerkiksi ”kiittää” ammattiliittoja kaikista niistä kymmenistä lakoista, joiden takia arkemme monimutkaistuu joka ikinen kerta.
Mielessämme siintää samalla tapaa Postin vuoden 2019 lakko, joka kieltämättä toi päänvaivaa myös omaan arkeemme. Eikä syyttä, elämä on aika haastavaa, jos posti ei kulje, puhumattakaan kaikista niistä tukilakoista, joihin suuret yritykset, kuten Finnair, HSL ja VR, lähtivät mukaan!
Ammattiliitot eivät kuitenkaan perustu pelkästä lakkoilusta, sillä kyllä näissä liitoissa istuvat asiantuntijat samalla ymmärtävät, että lakkoilu on kallista, eikä loppujen lopuksi tuota suurta hyötyä yhteiskunnalle. Kuitenkin se, mikä ratkaisee, on työntekijän hyvinvointi.
Jos työntekijä ei voi hyvin, ei hyvin voi yrityskään. Brittiläinen miljardööri ja liikemies Richard Branson onkin muistuttanut meitä, kuinka työntekijät tulisi asettaa aina asiakkaiden edelle, sillä mikäli työnantajat pitävät huolta työntekijöistään, työntekijät tulevat pitämään huolta asiakkaista. Totuus, jota aivan kaikki työnantajat eivät valitettavasti ymmärrä.
Ammattiliiton kautta työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa omiin ja työkavereidensa työolosuhteisiin. Ammattiliitot ovat täällä varmistamassa sen, että yritykset eivät kohtele työntekijöitään miten huvittaa ja ilman seurauksia.
Ammattiliittojen toiminta on samalla taistellut meille monia oikeuksia, joita vielä 1900-luvun alussa voitiin pitää pelkkinä unelmina. Miltä sinusta tuntuisi esimerkiksi 14 tunnin työpäivä? Tai että sinun pitäisi työskennellä raskausaikana aina synnytykseen saakka ja palata töihin heti synnytyksen jälkeen? Tai kuinka ylitöistä ei saisi ollenkaan palkkaa? Tämä oli suomalaisten arkea vielä sata vuotta sitten. Askeleet näiden vuosikymmenten aikana ovat olleet suuria ja voimme väittää, että suomalaisten työolosuhteet ovat tänä päivänä maailman kärkiluokkaa. Ja suuri kiitos tästä kuuluu nimenomaan ammattiliitoille.
Kiinnostus ammattiliittojen toiminnasta lähti jo työuramme alussa, sillä omat oikeudet ja etuudet ovat olleet aina lähellä sydäntä. Tästä syystä haluamme blogissamme jakaa ajankohtaista ja tärkeää tietoa eri ammattiliittojen toiminnasta sekä kaikista niistä palveluista ja tuista, joita ne jäsenilleen tarjoavat.