Haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi blogiimme, jossa jaamme tietoa ammattiliitoista sekä siitä, miten erilaiset liitot toimivat yhdessä kuntien kanssa, mitä palveluita ja tutkimuksia ne tarjoavat sekä miten ne toimivat. Blogin tarkoituksena on jakaa lukijoille informatiivista ja tarkoituksenmukaista tietoa kotimaisesta ammattiyhdistysliikkeestä ja sen toiminnasta sekä valtiollisella että kunnallisella tasolla. Samalla tapaa uppoudumme ammattiliittojen toiminnan juuriin, jotka itse asiassa yltävät pitkälle 1800-lukuun.
Ammattiliittojen tehtävä
Ammattiliittojen tärkeimpänä tehtävänä on huolehtia siitä, että työelämäämme vakiintuneet etuuksia, kuten äitiys- ja isyyslomia, vuosilomia, ylityölisiä sekä työttömyysturvaa ylläpidetään myös tulevaisuudessa. Ammattiliitto on työntekijän tuki ja turva tilanteissa, joissa työntekijä on kohdannut epäoikeudenmukaista kohtelua työpaikallaan tai esimerkiksi lomautettu tai irtisanottu väärin syin.
Lisäksi ammattiliitot saapuvat paikalle silloin, kun työyhteisöä uhkaavat palkanalennukset, työvoiman ulkoistaminen tai lomien lyhentäminen. Tämä panos on kasvanut esille erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina, kuten maailmalle levinneen koronapandemian aikana. Kerromme blogissamme lisää siitä, millainen rooli ammattiliitoilla on kuntien tasolla koronakriisin aikana.
Ammattiliitot tuovat jäseniensä ulottuville samasta alasta koostuvan kansallisen yhteisön, jossa päämääränä on kaikkien yhteinen etu. Tämä yhteinen etu onkin tuonut ammattiyhdistysliikkeelle eli ay-liikkeelle yleishyödyllisen yhteisön paikan, jonka ansiosta myös sen jäsenet voivat tehdä verovähennyksiä jäsenmaksuistaan. Pääset lukemaan lisää tästä aiheesta blogimme Ay-liikkeen verotuksesta -osiosta.
Tukena ja turvana
Ammattiliitto on ammattikunnan tuki, jonka läsnäolo näkyy työpaikan arkipäiväisessä elämässä. Ammattiliiton kautta myös yksittäisellä työntekijällä on oma ääni, jonka ansiosta hänellä on mahdollista vaikuttaa yhteisiin asioihin aivan ruohojuuritasolla. Tänä päivänä ammattiliittojen valta sekä kunnallisella että valtiollisella tasolla on itse asiassa valtava.
Ammattiliittojen maine on saanut vuosien varrella niskaansa sekä kiitosta että kuraa. Vaikka moni muistaa liitot lakkoilusta ja yt-neuvotteluista, samalla liitot ovat taanneet sen, että työntekijöiden oikeuksia pidetään yllä myös epävakaissa tilanteissa. Tarvittaessa ammattiliitto auttaa työntekijöitä myös ristiriitatilanteissa, joissa joudutaan kääntymään oikeudellisten toimenpiteiden puoleen.
Ammattiliittoon liittyminen on oikeus, mutta myös vapaaehtoista. Suomalaisista noin 60 prosenttia kuuluu tällä hetkellä johonkin ammattiliittoon. Jos et vielä ole ammattiliiton jäsen tai pohdit sellaiseen liittymistä, jatka ihmeessä lukemista, sillä jaamme blogissamme sekä ajankohtaista että hyödyllistä tietoa kaikesta, mikä vain liittyy ammattiliittojen toimintaan!